Hoe kies ik de juiste kabel?

Er zijn ontzettend veel kabels op de markt. En elke kabel is anders. Sommige zijn geschikt voor computers, andere voor audioapparatuur of televisies. Er zijn verder talloze verschillende merken en prijzen. Ook de functionaliteit kan enorm verschillen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Zij weten niet welke kabel ze moeten kopen. Om deze mensen tegemoet te komen beschrijven wij in dit artikel hoe je het beste te werk kan gaan wanneer je een usb oplaadkabel of een iPhone kabel wilt kopen. Dit zijn twee van de meest voorkomende kabels.

Waar moet je op letten wanneer je een iPhone kabel koopt?

Er zijn de afgelopen tijd de nodige nieuwe iPhones uitgekomen. Het gaat hier om de iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13Pro en iPhone 13 Pro Max. Apple is als bedrijf een nieuwe weg ingeslagen. Zij willen zich nog meer gaan inzetten voor duurzaamheid en het milieu. Om dit mogelijk te maken zullen zij voortaan (bij de nieuwe telefoon) geen oplader, kabel en oortjes bijvoegen. Het is aan jouzelf om deze aan te schaffen. Je vraagt je misschien af, waar moet ik allemaal opletten? Hieronder kun je antwoord krijgen op je vraag.

Hou rekening met de lengte van de kabel

Voordat je een kabel koopt, is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt waarvoor je het product wilt gebruiken. Wil jij bijvoorbeeld een kabel waar je je telefoon mee oplaadt terwijl je in bed ligt? Dan is het verstandig om te kiezen voor een lang snoer. Je kunt dan namelijk je telefoon gewoon in het stopcontact steken, en tegelijkertijd nog wel je telefoon gebruiken terwijl je in bed ligt. Het stopcontact is meestal namelijk niet in de buurt van jouw bed. Met een lang snoer is dit probleem zo opgelost. Het gaat dan om een snoer met een lengte van 2 of 3 meter.  

Wanneer jij je oplader en/of kabel voornamelijk gebruikt wanneer je in de auto zit, dan is een kort snoer natuurlijk veel handiger. Je zit namelijk vlakbij het contact waar je de kabel inplugt. Wanneer je een lang snoer hebt gaat dit in de weg zitten. Een goeie lengte is 1 meter.

De prijs van de iPhone kabel

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is de prijs van de kabel. Als jij niet geeft om een euro meer of minder, dan kan je het beste een originele kabel van Apple kopen. Deze zijn van hoge kwaliteit, dit is gegarandeerd. Er zijn echter ook een aantal goedkopere opties. Deze kunnen ook prima werken. Je vindt deze kabels op heel veel verschillende plaatsen. De Hema biedt ze aan, maar ze zijn ook te verkrijgen bij de Action of het Kruidvat. Ook op het internet kun je je slag slaan. AliExpress is een website waar veel te verkrijgen is tegen een schappelijke prijs.

Hoe zit het met de kwaliteit van deze kabels? Dat wil nog wel eens verschillen. Het draait allemaal om 1 ding. Hoeveel stroom laten de kabels door? Bij sommige goedkope kabels is dit maar een kwart. Hierdoor duurt het opladen van je telefoon maar liefst 4 keer zo lang. Verder is er altijd het gevaar dat Apple met een nieuwe update op de proppen komt, waardoor je kabel niet langer bruikbaar is. Bij een origineel exemplaar zal dit nooit gebeuren.

Er zijn een aantal bekende merken die hele goede (niet-originele) iPhone kabels leveren. Multiline en Baseus zijn twee goede voorbeelden. Deze geven net zoveel stroom door als de originele kabel. Baseus heeft eveneens snoeren die uit nylon zijn vervaardigd. Daardoor zijn ze ijzersterk, en zullen ze niet snel kapotgaan.

De lightning poort

Haast alle Apple-producten, waaronder iPhones maar ook AirPods, beschikken over een lightning poort. Je moet dus een kabel kopen die hier bijpast. De kabel moet een lightning aansluiting hebben, anders kan je bijvoorbeeld niet je telefoon opladen.

Hoe koop je de juiste usb oplaadkabel?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een usb oplaadkabel koopt. Allereerst moet je altijd goed kijken naar de juiste aansluiting. De kwaliteit van de kabel is eveneens belangrijk. Verder moet je nagaan of de kabel geschikt is om te snelladen. Lees hieronder onze uitgebreide uitleg!

Welke aansluiting heb ik nodig?

Grof gezegd zijn er drie varianten. Je hebt een lightning aansluiting die we hierboven ook al hebben besproken, deze is geschikt voor producten van Apple zoals iPhones en AirPods. Sommige andere hebben echter een usb C poort, MacBooks om een voorbeeld te noemen.

Android smartphones hebben een usb C aansluiting. De meeste laptops en koptelefoons en andere elektronische producten beschikken eveneens over deze aansluiting. Een usb c aansluiting verschilt niet zoveel van de originele micro usb poort. Het grote verschil is dat de aansluiting aan het uiteinde van je snoer geen boven- of onderkant heeft. Verder is er een snellere dataoverdracht mogelijk bij de usb C. Het opladen gaat eveneens sneller. Een micro usb aansluiting vind je vaak nog bij oudere en/of goedkopere Android telefoons.

Let ook op het materiaal van de kabel

Het materiaal is ook heel belangrijk om rekening mee te houden. De goedkopere varianten hebben bijvoorbeeld een kunststof buitenkant. Dit zorgt ervoor dat ze een stuk goedkoper zijn, maar je moet dan weer wel regelmatig een nieuw snoer kopen omdat ze ook snel weer stuk gaan. Nylonkabels zijn een stuk sterker. Je hoeft niet bang te zijn dat ze knakken wanneer je ze oprolt of buigt. Ze zullen ook niet snel scheuren wanneer je eraan trekt. Deze kabels zijn erg veerkrachting. Tenslotte zijn er ook nog kabels van kevlar, deze zijn erg sterk. Kogelvrije vesten en werkschoenen worden bijvoorbeeld ook (deels) van kevlar gemaakt. Deze zijn wel minder flexibel dan de kunststof kabels.

Snelladen

Er zijn ook kabels die geschikt zijn voor snelladen. Hiermee heb je jouw telefoon veel sneller opgeladen. Je moet hierbij wel altijd goed opletten of de oplader die je koopt wel past op jouw telefoon.

Met behulp van deze informatie, is het een stuk gemakkelijker geworden om een iPhone kabel te kopen, of om de juiste usb oplaadkabel uit te zoeken. Veel succes hiermee!