Zijn ethernet kabels nog steeds relevant?

Je zal het vast wel eens meegemaakt hebben. Je heb een gast die voor het eerste keer je huis bezoekt, of er is op werk een nieuwe collega. Na de gebruikelijke beleefde praat uitgewisseld te hebben, zoals het vragen van de naam van de ander, komt vanzelf de onvermijdelijke vraag: wat is je Wi-Fi wachtwoord? Het lijkt wel alsof niemand tegenwoordig nog zonder het internet kan, en een goeie Wi-Fi verbinding is daar natuurlijk het antwoord op. Zo kun je goedkoop genieten van al het moois dat het internet te bieden heeft. Echter de vraag is, nu we haast overal een goeie Wi-Fi verbinding hebben, waarom zouden we dan nog gebruik maken van een ethernetkabel (internetkabel)? 

Ja, een ethernetkabel heeft nog steeds nut

Een goede en terechte vraag, met misschien wel een verrassend antwoord. Want zelfs in dit Wi-Fi tijdperk, kan een internetkabel nog steeds heel erg toepasselijk en relevant zijn. In dit artikel wordt beschreven waarom een ethernetkabel nog steeds heel nuttig is, en in welke situaties je het beste er één kunt gebruiken. Tevens zullen wij voor eens en altijd verhelderen wat een internetkabel nou precies is en welke termen ervoor gebruikt worden. Het kan bij de aanschaf van zo’n product namelijk erg verwarrend zijn vanwege de vele termen die door elkaar heen gebruikt worden. Veel plezier met lezen!

Wat is een ethernetkabel nou precies?

Je zal het wel gemerkt hebben na het lezen van de bovenstaande tekst, er zijn verschillende namen voor een ethernetkabel, de term internetkabel wordt bijvoorbeeld ook veelvuldig gebruikt. Dit is tamelijk verwarrend, vandaar dat we hier wat verheldering trachten te geven.

Een internetkabel en een ethernetkabel zijn precies hetzelfde, wat houden deze producten dan in? Ze verbinden het modem met een ander elektronisch apparaat zoals een computer of een gameconsole. Hierdoor ben je in staat om op deze apparaten internet te ontvangen. Simpel gezegd is een ethernetkabel dus een ‘snoer’ om jouw elektrische apparaten van een internetconnectie te voorzien.

Zijn een UTP kabel en een internetkabel hetzelfde?

Om het nog ingewikkelder te maken wordt de term UTP kabel ook vaak gehanteerd. Een UTP is niet precies hetzelfde als een ethernetkabel, het is een bepaald type ethernetkabel. Toch worden de termen over het algemeen vaak door elkaar heen gebruikt wat dus niet geheel correct is, en wat de zaak ingewikkelder maakt. Toch is dit niet een heel groot probleem omdat ze wel min of meer gelijk zijn.

Wat is het verschil dan? De ethernetkabels kunnen uitgesplitst  worden in de categorie UTP (Unshielded Twisted Pair) en andere soorten zoals de FTP (foiled Twisted Pair). Het grote verschil is dat de UTP variant niet afgeschermd is tegen elektromagnetische storingen. De FTP’s zijn dit wel.

Met deze kennis kun je precies de juiste kabel aanschaffen en zal je niet meer in verwarring verkeren.

Wat zijn de voordelen van een ethernetkabel?

Nu je weet wat een ethernetkabel is kunnen we ons richten op de volgende stap, wat zijn de voordelen? Waarom zou je in deze tijd nog een ethernetkabel kopen? Is Wi-Fi niet veel handiger? Het korte antwoord is nee, er zijn situaties waarbij een internetkabel veel handiger is.

Een internetkabel zorgt voor een veel hogere snelheid van de internetverbinding

Een van de belangrijkste voordelen van een ethernetkabel ten opzichte van een Wi-Fi  verbinding is de hogere snelheid. Maak jij gebruik van een internetkabel dan ben je verzekerd van een snellere verbinding. Sterker nog het is fysiek onmogelijk dat Wi-Fi sneller is dan internet via de kabel. Dit is puur wetenschappelijk te onderbouwen. Wi-Fi is namelijk altijd afkomstig van een vast punt, zodoende treedt er bij de verspreiding van het signaal altijd verval op, waar een internetkabel geen last van heeft. Het is een feit dat door het gebruik van routers dit verval beperkt wordt, echter het is nog steeds aanwezig. In de toekomst zullen er misschien wel routers op de markt komen die ervoor zorgen dat het verschil dusdanig verkleint zal worden dat er nauwelijks nog verschil is. Tot die tijd functioneert een kabel beter wat de snelheid betreft.

Waarom zijn gamers dol op een ethernetkabel?

De snelheid is de reden dat fanatieke gamers, haast altijd voor een internetkabel gaan. Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je tegenstanders een net iets betere verbinding hebben, waardoor ze sneller kunnen reageren en jou makkelijk kunnen verslaan in een gevecht. Ter illustratie: een Cat6 ethernetkabel kan wel 10Gbps halen, terwijl een Wi-Fi verbinding maar zo’n 5Gbps heeft. Dat is dus maar de helft!

Een internetkabel zorgt voor meer stabiliteit

Je hebt het vast wel eens meegemaakt en begrijpt dus hoe vervelend het is: je internetverbinding ligt er plotseling uit. Wat ook voor kan komen is dat de snelheid hapert, bijvoorbeeld wanneer er heel veel apparaten zijn aangesloten op het Wi-Fi netwerk. Dit is natuurlijk erg vervelend, gelukkig heb je met een internetkabel hier geen last van. Je hebt stabiel internet met altijd de volledige snelheid.

Dit is erg nuttig wanneer je bijvoorbeeld van online poker houdt. Het is natuurlijk dramatisch wanneer je net AA in je hand krijgt, en de internet verbinding uitvalt. Natuurlijk is het ook belangrijk wanneer je thuis werkt, dat de snelheid consistent is. Anders krijg je nooit je werk af.

Een kabelverbinding is veel veiliger dan Wi-Fi!

Tot slot heeft een ethernetkabel een nog een groot voordeel, het is een stuk veiliger. Je hoeft geen wachtwoord in te stellen om toegang te verkrijgen, dit betekent dat het ook niet zo gemakkelijk gehackt kan worden. Verder ziet iedereen in de straat jouw Wi-Fi netwerk, het wachtwoord is het enige wat een kwaadwillende tegenhoudt van het binnendringen in jouw computer. Bij een ethernetkabel  ziet niemand jouw internetverbinding.  

Natuurlijk zijn er wel middelen om een Wi-Fi netwerk te beveiligen. Bijvoorbeeld het installeren van een VPN en een goede firewall. Echter, uiteindelijk zal een kabelverbinding superieur blijven.

Een combinatie van een kabel en Wi-Fi

Natuurlijk betekent het hebben van een internetkabel niet dat je geen Wi-Fi kan nemen, en andersom natuurlijk ook niet. Beide zijn een goede aanvulling op elkaar. Wi-Fi voor het gebruikersgemak, en een kabel voor de betere prestaties.