Hoe sluit je jouw tv draadloos aan op je computer of smartphone?

Wij van kabelwinkelonline.nl schrijven vele blogs met interessante en relevante informatie over kabels. Hiermee kan jij jezelf informeren en een goede beslissing maken wanneer jij de juiste kabel wil aanschaffen.

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om geen kabel te kopen, maar om voor een draadloze oplossing te gaan. Tegenwoordig zijn er steeds meer draadloze mogelijkheden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet. Op deze website kun je daarom ook veel informatie vinden over apparaten die een draadloze verbinding bewerkstelligen. In dit artikel hebben wij het over een draadloze verbinding tussen je televisie en je computer of smartphone.

Waarom je tv draadloos aansluiten?

Het is erg handig om je televisie draadloos te koppelen aan je computer of je smartphone. Het is bijvoorbeeld irritant om op je televisie op het internet te schrijven. Dat komt omdat het lastig is om dingen in te typen. Aan de andere kant wil jij vaak geen filmpjes kijken op je telefoon of laptop, maar liever op een groter beeldscherm.

Het is daarom heel handig wanneer jij je televisie en je computer of smartphone kan koppelen. Echter, wanneer je dit met een kabel moet doen, dan heb je de kans dat je erover struikelt. Het kan ook gewoon in de weg liggen. Verder ziet het er natuurlijk ook niet fraai uit.

In plaats van een kabel kun je ook kiezen voor een draadloze verbinding. Dit is natuurlijk ideaal!

Gebruik Miracast

Bij veel laptops en televisies wordt Miracast ondersteund, dat is natuurlijk superhandig. Hoe werkt dit dan? Er wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde WiFi Direct-standaard. De laptop fungeert dan als verzendend apparaat en is verantwoordelijk voor de decodering. Je kunt op deze manier alle content overdragen die je ook met behulp van HDMI kan versturen.

Windows ondersteunt Miracast vanaf de 8.1 versie. Je hebt hier geen extra’s voor nodig. Wel moet je laptop Wifi Direct hebben, alsmede Virtual WiFi.

Je kunt gemakkelijk kijken of dit zo is bij jouw computer. Je hoeft alleen maar naar instellingen te gaan, en vervolgens netwerkwerkeigenschappen. Als hier een Direct Virtual Adapter verschijnt, dan weet je dat je goed zit.

De televisie en de computer of smartphone hoeven niet in hetzelfde WiFi netwerk te zitten. Maar bij beide apparaten moet WiFi wel ingeschakeld zijn voor transmissie.

Sinds de uitgave van Windows 10 is het wat verandert. De transmissie hoeft namelijk niet meer per se via WiFi te gebeuren. Windows detecteert automatisch of er een veiligere verbinding mogelijk is via het lokale netwerk. Deze verbinding heet MS-MICE.

Hoe schakel je Miracast in op je laptop

Hoe activeer je Miracast op je laptop? Dat kun je bijvoorbeeld via beeldscherminstellingen doen. Je moet de optie ‘Verbinding maken via een draadloos scherm’ activeren. Je kunt ook gaan voor de snellere manier. Hiervoor druk je de Windows knop in en de letter k. Wanneer je deze combinatie indrukt, dan krijg je aan de zijkant van je beeldscherm een lijstje met de draadloze displays.

Het kan ook zo zijn dat jouw laptop geen WiFi direct ondersteunt, dan krijg je hier een melding van. Gelukkig zijn er wel opties om dit op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een externe WiFi-stick.

Miracast op je televisie

Wanneer je miracast op je televisie wilt inschakelen, dan moet je naar het instellingenmenu gaan. Hier moet je vervolgens draadloze verbinding met andere apparaten toestaan. Deze optie staat meestal in het submenu van netwerkaansluiting. Om een voorbeeld te noemen, bij Samsung staat dit bij Smart View.

Verbinding bevestigen

Er moet eerst toestemming gegeven worden voordat de verbinding geslaagd is. Je moet dit meestal doen met de afstandsbediening. Dan zijn je laptop/computer en je televisie definitief met elkaar verbonden. Het televisiescherm verschijnt bij beeldscherminstellingen. Je kunt hier het tv-scherm instellen, dit gaat net als bij een HDMI-aansluiting.

Je smartphone verbinden met de televisie

Je kan ook gebruik maken van Miracast om je smartphone te verbinden met de televisie. De inhoud van je smartphone wordt over de inhoud van de televisie geplaatst. Dit is natuurlijk niet heel fijn om naar te kijken, maar het voldoet wel.

Verschillende fabrikanten

Verschillende smartphones hanteren ook verschillende methodes om een verbinding te maken tussen de televisie en de smartphone. Dit werkt niet via Miracast. Apple-telefoons maken bijvoorbeeld gebruik van AirPlay. Op zijn beurt gebruikt Samsung het zogenoemde Smart View. Deze methodes werken vaak beter omdat ze speciaal door de fabrikant zijn ontwikkeld.

Een derde methode werkt alleen maar bij Android-smartphones. Je kunt deze optie vinden bij het instellingenmenu. Je gebruikt Android TV en Google Cast hiervoor.

Er zijn soms wel dingen die het moeilijker maken. Samsung had eerst Smart View ontwikkeld. Nu hebben ze een nieuwe app gelanceerd, genaamd Smart Things. Echter, met deze app kun je alleen maar Samsung televisies detecteren. Het lijkt er dus sterk op dat Samsung net als Apple een soort van eigen ecosysteem wil creëren.

De problemen van Miracast

Hoewel Miracast een goed product is, kleven er wel wat nadelen aan. De verbinding tussen de smartphone en de televisie kan soms wat instabiel zijn. Dit kan komen omdat WiFi Direct ontbreekt. Ook is het zo dat sommige televisies in plaats van te verwijzen naar Miracast, de draadloze verbinding Intel noemen. Dit is wel handig om te weten zodat je niet eindeloos blijft zoeken.

Streamen is een goed idee

Streamen is een uitstekende keuze wanneer je video’s vanaf je telefoon naar je computer wilt sturen. Niet de volledige scherminhoud wordt op die manier getransporteerd, maar alleen een mediabestand. Hiervoor gebruik je een app zoals Smart Things van Samsung. Het is wel noodzakelijk dat beide apparaten hetzelfde WiFi netwerk hebben.

Op deze manier kan je bijvoorbeeld ook naar YouTube kijken. Je hoeft hiervoor alleen maar de app te openen, bijvoorbeeld Google Cast, en vervolgens druk je recht bovenin op het cast-pictogram. Vervolgens kun je gewoon Youtube bekijken op het scherm, terwijl jij je mobiele telefoon hanteert als afstandsbediening. Dit is natuurlijk heel handig, geen kabels waar je over struikelt. Je kan gemakkelijk op de bank zitten met je mobiel in je hand, terwijl je geniet van een groot beeldscherm.